"patates" etiketiyle yazılan yazılar.

yazan Özlem Pehlivan

“Azıcık kıymam var, köfte yapsam kime yetecek? Şöyle şipşak dokunuşlar yapsam da en lezzetlisinden, gösterişlisinden, değişik bir şeyler koyuversem sofraya, gelse övgüler ne güzel olurdu!” diyoruz ya hepimiz hani ara ara; işte bu o tariflerden biri.

Yanına yöresine birşey yapmanıza gerek olmadan, salata, yoğurt veya cacıkla rahatlıkla servis edebileceğiniz, her evde hemen hemen her zaman bulunabilen malzemelerle yapılabilecek çok keyifli bir yemek bu.

Köftenin püreyle uyumu malum zaten, lezzet garantili dememe hiiç gerek yok. Deneyin, deneyin, teşekkürlerinizi aldım bile ben peşinen. 😉

Tamamını Oku

28 Mayıs 2015
3.687 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Mezelerin eeeeen güzellerindendir oooo, yöreden yöreye malzemeleri değişen, çok basit görünse de ayarı tutturulamadığında yenemeyen, adına şarkılar düzülendir. Mis gibi kokan, parmaklarını yedirendir, candır, hemen yapılasıdır, bana bana yenesidir. 😀

Afiyet, bal şeker olasıdır 😀 😀

Tamamını Oku

19 Ocak 2015
3.164 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Çocuklar için deseem, pek de inandırıcı olmayacak çünkü; hemen hemen herkes seviyor cipsi. Mısır ya da patates ana malzeme olsa da, öyle güzel tatlandırılıyor, çeşitlendiriliyor ki; sevmemek mümkün değil, bulaşınca elinden bırakmak da.

Hal böyle olunca, hem ambalajından kendisi, hem de işin uzmanları “zararlı” diye bas bas bağırdıkça da alternatifler aranıyor ve mutlak surette bulunuyor.

Şimdi “mutfakta çareler tükenmez” den yola çıkıyorum ve önce gerçek çocuklar sonra da biz büyümeyenler için, sağlıklıya en yakın haliyle nefis bir cips yapıyorum; afiyet olsun 🙂

(İki tarifim var; sonuna kadar okumanızı öneririm ;))

 

Malzemeler:

1/2 su bardağı un

1 su bardağı mısır unu

1 küçük soğan

1-2 diş sarımsak

tuz

pulbiber

kekik

nane

su

kızartmak için sıvıyağ

fırında pişirmek için 2 yemek kaşığı zeytinyağ

Dip Sos İçin:

4-5 yemek kaşığı yoğurt

1 er çay kaşığı kekik, nane, pulbiber

 

Hazırlanışı:

Un ve mısır ununu bir kaba alın, soğan ve sarımsağı ince rendeleyin. Tuz ve baharatları ekleyin, kulak memesi kıvamına dek, azar azar su ekleyerek yoğurun. Tezgaha un serpip, ince açın. Pizza ruletiyle (yoksa keskin bir bıçak da olur) önce uzun şeritler, sonrasında şeritlerden üçgenler elde edecek şekilde kesin.

Çok az sıvıyağ eklediğiniz tavada kızartın veya önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yağlı kağıt serilmiş tepside  kızarana dek pişirin.

Dip sos malzemelerini bir kapta karıştırın, birlikte servis yapın.

* Soğan, sarımsak ve tüm baharatlar, tercihe göre arttırılıp eksiltilebilir.

** Şekiller üçgen olmak zorunda değil, istenildiği gibi oynanabilir.

*** Fırında yapılacaksa, zeytinyağ malzemelerle birlikte eklenmeli, sonra su aracılığıyla yoğrulmalı.

cip1

cip2

Şimdiiii “Ohooo çok zahmetli uğraşamam, hem vaktim de yok” diyenlere eeeen kestirmeden, tam da “tembel avrat işi” dedikleri türden bir tarifim daha var;

3 adet lavaşı alıyorsunuz, istediğiniz gibi kesiyorsunuz. Bir kaba alıp, üzerine 1/2 çay bardağından biraz daha az zeytinyağ, tuz ve istediğiniz baharatları ekleyip harmanlıyorsunuz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişiriyorsunuz. Hepsi bu kadar 😉

* Pişirme esnasında fırının yanından pek fazla da uzaklaşmayın, zira pek hızlı pişiyorlar.

** Her iki tarif için de dip sos şart değil ama lezzeti katladığını belirtmezsem uyuyamam. 😀

18 Haziran 2014
4.716 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Malzeme hazırlama bölümündeki ayrı ayrı uğraşma kısmını saymazsak, son derece pratik, şık ve sonuç garantili bir börek bu. Ki; ilk dilimi yediğiniz zaman o zahmeti kesinlikle unutacaksınız, garanti veriyorum. 😉

 

Malzemeler:

4 yufka

1/2 kg.ıspanak

1/2 kg.kıyma

5-6 orta boy patates

2 orta boy soğan

tuz, karabiber

1 yumurta sarısı

1 su bardağı yoğurt

1/2 su bardağı sıvıyağ

1/2 su bardağı su

 

Hazırlanışı:

İlk iş olarak patatesleri soyun, haşlayın, tuz ve karabiber ekleyerek iyice ezin.

Soğanları ince doğrayın, sıvıyağda pembeleşene dek kavurun. Yarısını bir başka kaba aktarın. Kalan yarısının üzerine ıspanağı ekleyin, diriliğini yitirecek kadar kavurun, tuz ve karabiber ekleyin, ocaktan alın.

Soğanın diğer yarısına kıymayı ekleyin, suyunu salıp tekrar çekene dek kavurun. Yine tuz, karabiber ekleyin, ocaktan alın.

Ayrı bir kapta yoğurdu çırpın, sıvıyağ ve suyla karıştırarak sos haline getirin.

İlk yufkayı tezgaha serin, üzerine bir fırça yardımıyla hazırladığınız sosu sürün. Kıymayı yufkanın bir köşesine uzunlamasına yayın, rulo yaparak sarın. İkinci yufkayı da aynı şekilde soslayıp, ıspanakla birlikte rulo yapın. Üçüncü yufkayı da yine soslayın, patates koyup rulo yapın.

Dördüncü, yani son yufkayı da soslayın, yaptığınız ruloları ikisi alta yanyana, diğeri üste, ikisinin ortasına gelecek şekilde yerleştirin ve hepsini birlikte rulo halinde sarın.

Üstüne yumurta sarısı sürün, susam atın ve yaklaşık 2 parmak boyutunda dilimleyin. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede, yaklaşık 30-45 dakika kontrollü olarak pişirin.

* Bu malzemeyle yaklaşık 1 tepsi börek çıkıyor, kişi sayısına göre arttırılabilir.

** Hazırladıktan sonra, mümkünse bir gece veya en azından 3-4 saat dolapta dinlendirilip, sonrasında pişirilmesinde yarar var.

*** Genelde patates, ıspanak, havuç üçlüsüyle yapılıyor ama ben havucu yakıştıramadığımdan kıymayla yer değiştirdim, daha başka malzemelerle de değerlendirilebilir.

**** Zaman bolsa, 3 çeşit yerine, 5 çeşit malzemeyle (o halde 6 yufkaya ihtiyacınız olacak) daha renkli börekler hazırlamak mümkün.

***** Tatlandırmak adına sadece tuz ve karabiber yazdım ben ama her zamanki gibi; damak tadına göre lezzetlendirmek size kalmış. 😉

06 Mayıs 2014
2.944 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Patates ve yumurta, genelde bekar ya da öğrenci evlerinin gözdesi, tıpkı makarna gibi. Ucuz, kolay bulunur, çeşidi bol, lezzetli, doyurucu. İşte bu ana malzemelerden ortaya çıkabilecek lezzetlerin en damak çatlatanı da patatesli yumurtadır bana göre. Günün her saatinde, her öğünde bayıla bayıla indirebilirim mideme, yanında bir de taze demlenmiş çay varsa kimseler dokunmasın bana. 😀

Sevmeyenine rastlamak pek mümkün değil gibi ama bilmeyeni vardır, olabilir, paylaşmak gerekir. 😉

 

Malzemeler:

3 patates

4 yumurta

kekik

karabiber

tuz

tereyağ

sıvıyağ

 

Hazırlanışı:

Küçük küpler halinde kesilmiş patatesleri sıvıyağda kızartın. Derin bir kaseye yumurtaları kırın, baharatları ekleyip çırpın. Fazla yağını süzdüğünüz patateslere tereyağ severliğinizle ölçülü olacak şekilde tereyağ ekleyin, yağ eriyene dek 1-2 kez hızlıca patatesleri çevirin.

Çırpılmış yumurtayı eşit dağılacak şekilde kızarmış patateslerin üzerine dökün. Bu aşamadan sonrası omlet yapar gibi; hiç karıştırmadan  önce altını, sonra ters çevirerek üstünü pişirin.

Sonrası nam nam nammmm 😉

* Sevmiyorsanız ya da tercih etmiyorsanız, tereyağ aşamasını atlayabilirsiniz.

** Kişi sayısına göre tüm malzemeler arttırılıp eksiltilebilir, ekstra malzemelerle bambaşka boyutlara atlanabilir.

22 Ekim 2013
3.406 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Efenim, “nerelerdesin, tarifler niye gelmiyor?” diye merak edip soran olmasa da, gizliden takip eden o minik grubumdaki her bir üyeyi bilgilendirmek kendime yarar zihniyetiyle; “tatildeydim şekerim” diyor, ardından da adı standart, yapılışı her zamanki gibi yine şahsıma münhasır, olmazsa olmaz favorilerimden biriyle devam ediyorum kaldığım yerden.

Hoşbuldum 🙂

* “Bildiğin patates püresi işte!” dediğini duyar gibi oluyorum; o bildiğinden değil işte bu, bir kez yap, ye, yedir, sonrasında namın yürüsün, demedi deme 😉

 

Malzemeler:

5 orta boy patates

750 ml.süt

2 yemek kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı tuz

 

Hazırlanışı:

Patatesleri soyup, iri parçalar halinde doğrayın. Üzerlerini hafif geçecek kadar süt ekleyin. Tuz ve tereyağ küplerini de ekleyip, pişirmeye başlayın. Dibinin tutmaması için arada karıştırarak, patatesler iyice yumuşayana, ezilecek kıvama gelene dek pişirin.

Bu aşamada minik not; tereyağı ve tuzu ben göz kararı koyuyorum, yaklaşık ölçü yazdım, arttırıp eksiltebilirsiniz. Ayrıca, eklediğiniz süt, patatesin cinsine göre pişmesine yetmeyebilir, bazı zamanlarda 1 litre eklediğim bile oluyor benim, kontrollü pişirmenizde yarar var.

Yeterli kıvama geldiğinde ocaktan alın, blender yardımıyla ezin. Serviste kullanacağınız kap, şekillendirme, süsleme tamamen tarzınıza kalmış 😉

12 Eylül 2013
2.753 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Son derece basit ve malzemeleri hemen her evde mevcut kumpir, neden ısrarla sadece ev dışında tüketilir bilmiyorum. Haa dışarıda yemek yiyorsanız en sağlıklı seçeneklerden biridir, kesinlikle tercih edilebilir, edilmelidir orası ayrı. Demem o ki; dışarıda yediklerimizin evde de yapılabilenleri, hiç değilse bir kez olsun denenmeli 😉

 

Malzemeler:

Patates

Tereyağ

Kaşar Peynir

Tuz

 

Hazırlanışı:

En irilerinden seçtiğiniz patatesleri (kişi başı birer tane yetiyor) bir fırça yardımıyla iyice yıkayıp kurulayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 1-1,5 saat kontrollü olarak pişirin.

Fırından alır almaz soğumasına izin vermeden, tabana fazla inmeden ve yanlardan kopup tamamen açılmamasına dikkat ederek orta kısmını kesik atarak açın.

Oda sıcaklığındaki tereyağı, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuzu (ölçüler, tercihinizle orantılı) açtığınız kısıma koyun, çatal yardımıyla iyice karıştırın.

kumpir01

Bundan sonrası;  sosis, salam, garnitürle hazırlanmış salatalar, mayonez, ketçap, turşu, ton balığı, zeytin, mısır gibi onlarca seçenekle tamamen damak tadı, göz zevki, iştah kapasitesi gibi unsurlara bağlı 😉

14 Haziran 2013
4.754 görüntüleme
Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv

tr_TRTurkish