"zeytin" etiketiyle yazılan yazılar.

yazan Özlem Pehlivan

Zeytin deyince yeşili ve kırma/çıtlatma yöntemiyle yapılanı en makbul olandır çoğunlukla. En çabuk yeme olgunluğuna erişen, dolayısıyla da en çabuk tüketilmesi gerekendir de aynı zamanda. Her türünü severim zeytinin ama bende de en kıymetlisi bu şekilde yapılanıdır. Yıllardır aynı şekilde yaptığım üzmez, yormaz tarif hemen aşağıda. Bu yıl, zamanı geçti maalesef, olgunlaşsın fotoğraflayayım da ekleyeyim derken. 🙁 Ama önümüzdeki yıllara hazırlık olsun aklınızda. 😉

Ağaçtan topladık bu yılın zeytinlerini, şanslıydık yani. Birazını kırma, birazını kesme/çizme/dilme yaptım. Birazını da ağaçta bıraktık, rengi değişsin kararsın diye, sonrasında topladık, ondan da sele zeytini yaptım. Hepsinin tarifini sırasıyla paylaşacağım. 😉

Tamamını Oku

04 Aralık 2015
3.369 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Hep pasta, hep pasta nereye kadar ama dimi? Özümüze dönmek lazım, tarifleri çok biriktirmemek, sırları ortaya dökmek lazım.

Eh o zaman; pasta bulamayan poğaça yesin bari, hem de eeen zeytinlisinden, otlusundan, misinden. 😉 😀

Tamamını Oku

29 Nisan 2015
3.976 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

‘Her lezzetli şey zararlıdır’ tezinin başını çekenlerden olsa da zararlıların en masumlarından biri sayılabilir pizza.(bence 🙂 ) Dışarda yediğinizde durum böyle diye düşünürsek, evde yapılan nasıl olur; tüm zararlarından arınmış, el yapımı, ev yapımı, nefis bir şey olur. (bence 🙂 )

Benim tezim bu yönde efenim, övgüye de eleştiriye de açık üstelik, buyurun. 😉 😀

* Zamanınız varsa hamurunu da kendiniz hazırlayabilirsiniz elbet, benimkisi şipşak, hızlı, tembel işi. 😀 😀

Tamamını Oku

04 Şubat 2015
5.429 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Dün akşam yemeğimiz vardı ama canımız nedense istemedi, ne yesek diye bakınırken epey bayat ekmeğimizin olduğunu gördük, tost yapalım dedik. Bizim evde tost baba işidir, anne elini sürmez. 😀 Çok yorgunsa, yoğunsa, canı istemiyorsa babanın ancak o zaman anne el atar. Akşam epey yorgundu evimizin reisi, iş başa düştü, girdim mutfağa.

Onlar babalı kızlı film izler, tost beklerken, epeydir yapmadığım ekmek pizzası geldi aklıma, minnak sürpriz olsun bizimkilere istedim. Evde ne varsa koydum üstüne, pişirdim, yanında içeceklerle salona girdiğimde babamız şekerleme modundaydı. En güzel yöntemle uyandırdık; dayadık burnuna pizzaları, anında açıldı gözleri. 😀

Tamamını Oku

22 Ocak 2015
3.682 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Dışarıda, ayaküstü, hızlı bir kahvaltı yapacaksam ve tek seçeneğim pastaneyse; ilk tercihim kesinlikle bu minik pizzalardır, bayılırım. Dışarıda yediği hemen herşeye “hmmm, acaba? neden olmasın?” şeklinde yaklaşıp, ilk fırsatta evde kolları sıvayan ben, birkaç deneme-yanılma yönteminden sonra illa ki o lezzeti yakalarım. Henüz yakalayamadıklarım da yok değil hani ama bu konudaki azmim, inadım düşünülürse onlar da yakındır 😀

İşte bu minnaklar yakaladıklarımdan biri, hatta o bayıla bayıla yediklerimin çok daha ötesi 😉

 

Malzemeler:

1 yumurta

4 yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kuru maya

4 su bardağı un

 

İç Malzeme:

tamamen tercihinizle orantılı olmak üzere;

beyaz peynir

maydanoz

domates

yeşil biber

dilimlenmiş zeytin

salam, sosis, sucuk, pastırma

kaşar peynir v.s.

 

mpizzza1

 

Hazırlanışı:

Karıştırma kabına unu koyup, ortasını havuz şeklinde açın. Açtığınız boşluğa yumurtanın sarısı hariç, tüm malzemeyi koyun. 1/2 su bardağı ılık su ekleyerek, dışardan içeri doğru yoğurmaya başlayın.

Klasik kulak memesi kıvamına ulaşana dek, azar azar ılık su ilavesiyle hamuru hazırlayın. Kocaman top şekline getirip, 15-20 dakika mayalanması için beklemeye alın.

Ezdiğiniz beyaz peynire ince doğranmış maydanoz ekleyin. Diğer tarafta domateslerin kabukların soyup yarım ay şeklinde kesin. Sivri biberlerin tohum kısımlarını çıkartın, ikiye ayırın, 4-5 santim uzunluğunda parçalara ayırın. Zeytinleriniz hazır dilimlenmiş değilse, çekirdeklerini ayıklayıp yuvarlaklar halinde dilimleyin. Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi malzemeler kullanacaksanız, onları da ince ince kesin.

Dinlendirdiğiniz hamurdan yumurta büyüklüğünde kopardığınız parçaları, ortalama bir çay tabağından biraz daha büyük şekilde elinizle açın. Ortasına ilk olarak beyaz peynir-maydanoz karışımını hafif bastırarak koyun, üstünü diğer malzemelerle süsleyin. Buradaki malzemeler belirttiğim gibi; tamamen tercihinize bağlı, ister hepsini, ister sadece 1-2 tanesini kullanabilir ya da yazdıklarımın dışında bambaşka eklentiler yaparak, sınırsız çeşit üretebilirsiniz.

Hazırladığınız pizzaları, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında boşluk bırakarak yerleştirin. Malzemenin dış kenarlarında kalan hamur kısıma ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Ve illa ki; iyi demlenmiş çay eşliğinde tüketin 🙂

24 Haziran 2013
2.478 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Elinizdeki ya da sevdiğiniz malzemelerle çeşidi arttırmak, her seferinde farklı lezzetler yaratmak mümkün. Hamurunu sabit tutarak, içeriğini dilediğinizce şekillendirebilirsiniz. Ama bana soracak olursanız; zeytinlisinin üstüne tanımam 🙂

 

Malzemeler:

1 yumurta

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı ılık süt

1 paket yaş maya

1 tatlı kaşığı şeker

1 çay kaşığı tuz

alabildiği kadar un

zeytin ezmesi

çörekotu

 

Hazırlanışı:

Başlangıç olarak, 5 bardak kadar unu yoğurma kabına koyup, ortasını havuz şeklinde açın. Yumurtanın sarısı ve çörekotu hariç tüm malzemeyi o havuza koyun.

Dıştan içe doğru karıştırarak yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayacak, kolayca şekil alacak kıvama gelene dek, gerekirse azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Büyükçe top haline getirip, yarım saat kadar mayalanması için bekletin.

İstenilen büyüklükte bezeler yapıp, her defasında tereyağıyla yağladığınız elinizle açın. Elde ettiğiniz yuvarlakların her yerine zeytin ezmesi sürün. Rulo halinde sardıktan sonra, bir ucunu sabit tutup diğer tarafı bir kaç kez kıvırarak hamuru döndürün.

Uçları birleştirip, hafifçe bastırarak birbirine yapıştırın.

Aralıklı olarak tepsiye dizin. Ayırdığınız yumurta sarısını üstlerine sürüp, çörekotu serpiştirin. 10-15 dakika kadar da bu şekilde bekletin.

Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında kızarana dek pişirin.

* Bu tarz tariflerde un mecburen alabildiğine denmek zorunda, çünkü; kullanılan malzemeler oranı çok değiştiriyor. Bu tarifte genelde 6 su bardağı un yeterli geliyor.

 

15 Nisan 2013
2.664 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Efendiiim çok basitmiş gibi algılanıp epey uğraştıran bir iş olduğundan, aşırı kalabalık sofralarda tavsiye edilmemekle beraber, görüntüsü takdire şayandır. Onca saat uğraştığınız minnacık lezzetlerin saniyeler içinde lüp lüp tüketildiğini görmek azıcık sinirlerinizi oynatsa da, bu uğur böcekli kanepeler emin olun emeğinize değecek 😉

Malzemeler:

Tost Ekmeği

Krem Peynir

Kaşar Peynir

Salam

Cherry (çeri) Domates

Zeytin

Maydanoz

Çörekotu

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri  tezgaha sıraladıktan sonra elinizde mevcut herhangi bir şekillendirici ile ekmeği, kaşar peynirini ve salamı kesmekle işe başlayalım. Ben çiçek şekilli minik kalıplarımı kullandım bu iş için, şekilli birşeyler şart değil elbet, bardakla da gayet güzel halledilebilir.

Domatesleri ikiye bölün ve dar olan alt kısmından minik üçgenler keserek çıkartın ki; bu kısım kanat birleşim yeri havasını verecek 😉

Zeytinin çekirdeklerini çıkarıp, ikiye ya da dörde bölün. Maydanozları domatesin sığabileceği minik yaprakcıklara ayırın. Buraya kadar biraz oyalandık ama şimdi işin en keyifli kısmına geldi sıra; kule yapmaca 😀

Kulemizin sıralanışı şu şekilde; ekmek, krem peynir, salam, kaşar peynir, maydanoz ve domates-zeytin ikilisi. Domatesin üzerine kürdanla simetrik 4-5 minik delik açıp, her birinin içine birer tane çörekotu koyun.

İtiraf ediyorum ve çok iyi biliyorum ki; en çok kulaklarımı çınlatacağınız bölüm burası 🙂 Minicik zeytin parçaları ya da zeytin ezmesiyle de halledebilir illaki ama en gerçekçi görüntüyü çörekotu sağlıyor, tercih sizin.

Sonuca bayılacağınız garanti olduğundan, çınlayan kulaklarıma aldırmıyorum bile, nam nam nammmm 🙂 🙂

 

11 Nisan 2012
4.987 görüntüleme
Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv

tr_TRTurkish