"havuç" etiketiyle yazılan yazılar.

yazan Özlem Pehlivan

İstisnasız, adı geçtiğinde herkesin “bayılırım!” dediği bir başka lezzet var mıdır acep? Dedim ama pek bir iddialı durdu yazıya dökünce; “vardır tabii, olmaz mı?” diye devam etme arzum sırf bu yüzden. 😀

Daha ne lezzetler, tatlar var, aklının, hayalinin almadığı insanoğlunun 😀 Havucun yoğurtla buluştuğu bu nefis tadın yeri, devede kulak belki, ama büyükçe kulağı devenin belli ki. 😉

Tamamını Oku

28 Ocak 2015
3.231 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Kış geldi, şimdilerde biraz daha sağlıklı beslenmek gerek. Mevsimine göre sebze tüketmek işin başında geliyor. ‘Kış seçenekleri pek fazla değil, olanlar da lezzetli değil’ diye düşünenlere, kandırmacalı sebze yemekleri üretmek biz kadınların en sevdiği işlerden. 😀

Gerek koku, gerek tat bakımından kıyaslandığında, bu talihsiz sebzelerin en başında karnabahar geliyor. Her damağa hitap etmediği malum ama yine de tüketmek, tükettirmek gerek.

Tamamını Oku

30 Ekim 2014
4.469 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Pastalar, kurabiyeler, siparişler, iş, ev, koşuşturmacalar derken, epeydir tarif eklememişim, farkettim.  Özür baabında tatlı tatlı meşhuuur havuç toplarını paylaşayım istedim. Epeydir beklemedeymiş efenim kendisi arşivde, o da gün yüzü görsün, yapıp yiyenler de. 😉

Malzemeler:

3 su bardağı rendelenmiş havuç (yaklaşık 1 kg o da yaklaşık 6-7 adet)

1 su bardağı şeker

1 kahve fincanı su

15-20 adet petibör bisküvi

1/2 su bardağı ceviz veya fındık (isteğe bağlı)

hindistan cevizi

 

havuc-toptop

 

Hazırlanışı:

Rendelenmiş havucu, şeker ve suyla birlikte iyice suyunu çekene kadar pişirin. Ilıklaşana dek oda ısısında veya 5-10 dakika buzdolabında dinlendirin. Ezilmiş bisküvileri ekleyin. (İlk etapta 15 tanesini, havucun kendini toplamasına yetmezse şayet, kalanları ekleyin.) Ceviz veya fındık kullanmak isterseniz onu da ilave edin, iyice karıştırın.

Misket büyüklüğünde toplar yapın, hindistan cevizinde yuvarlayın. Buzdolabında soğutun ve tataaa dünyanın en kolay, en lezzetli ve en masum (bana göre 🙂 ) toptopları hazıııır. 😀 Hadi lüpletin, afiyet olsun 😉

 

09 Eylül 2014
7.404 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Malzeme hazırlama bölümündeki ayrı ayrı uğraşma kısmını saymazsak, son derece pratik, şık ve sonuç garantili bir börek bu. Ki; ilk dilimi yediğiniz zaman o zahmeti kesinlikle unutacaksınız, garanti veriyorum. 😉

 

Malzemeler:

4 yufka

1/2 kg.ıspanak

1/2 kg.kıyma

5-6 orta boy patates

2 orta boy soğan

tuz, karabiber

1 yumurta sarısı

1 su bardağı yoğurt

1/2 su bardağı sıvıyağ

1/2 su bardağı su

 

Hazırlanışı:

İlk iş olarak patatesleri soyun, haşlayın, tuz ve karabiber ekleyerek iyice ezin.

Soğanları ince doğrayın, sıvıyağda pembeleşene dek kavurun. Yarısını bir başka kaba aktarın. Kalan yarısının üzerine ıspanağı ekleyin, diriliğini yitirecek kadar kavurun, tuz ve karabiber ekleyin, ocaktan alın.

Soğanın diğer yarısına kıymayı ekleyin, suyunu salıp tekrar çekene dek kavurun. Yine tuz, karabiber ekleyin, ocaktan alın.

Ayrı bir kapta yoğurdu çırpın, sıvıyağ ve suyla karıştırarak sos haline getirin.

İlk yufkayı tezgaha serin, üzerine bir fırça yardımıyla hazırladığınız sosu sürün. Kıymayı yufkanın bir köşesine uzunlamasına yayın, rulo yaparak sarın. İkinci yufkayı da aynı şekilde soslayıp, ıspanakla birlikte rulo yapın. Üçüncü yufkayı da yine soslayın, patates koyup rulo yapın.

Dördüncü, yani son yufkayı da soslayın, yaptığınız ruloları ikisi alta yanyana, diğeri üste, ikisinin ortasına gelecek şekilde yerleştirin ve hepsini birlikte rulo halinde sarın.

Üstüne yumurta sarısı sürün, susam atın ve yaklaşık 2 parmak boyutunda dilimleyin. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede, yaklaşık 30-45 dakika kontrollü olarak pişirin.

* Bu malzemeyle yaklaşık 1 tepsi börek çıkıyor, kişi sayısına göre arttırılabilir.

** Hazırladıktan sonra, mümkünse bir gece veya en azından 3-4 saat dolapta dinlendirilip, sonrasında pişirilmesinde yarar var.

*** Genelde patates, ıspanak, havuç üçlüsüyle yapılıyor ama ben havucu yakıştıramadığımdan kıymayla yer değiştirdim, daha başka malzemelerle de değerlendirilebilir.

**** Zaman bolsa, 3 çeşit yerine, 5 çeşit malzemeyle (o halde 6 yufkaya ihtiyacınız olacak) daha renkli börekler hazırlamak mümkün.

***** Tatlandırmak adına sadece tuz ve karabiber yazdım ben ama her zamanki gibi; damak tadına göre lezzetlendirmek size kalmış. 😉

06 Mayıs 2014
3.000 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Yılın sultanı geldi, hoşgeldi! Yaz aylarına denk gelen oruç tutma zamanları sürenin uzunluğu ve sıcaklıktan dolayı biraz sıkıntılı malum. Ama niyetlendiyseniz, yüreğinizden geçirdiyseniz de, bana mısın demiyor hiçbirşey, göz açıp kapayıncaya kadar bitiveriyor bitmez sanılan sayılı günler.

Yaz oruçlarında her öğününün çok daha hafif atlatılması sağlık açısından şart olunca, yapılan yemeklerin de bu yönde olması kaçınılmaz tabii. Bunu gözönünde bulundurdum ve ilk iftara saatler kalmışken, hafiflerden en sevdiğimle Ramazan sofralarının açılışını yapayım istedim.

Yanına, yöresine ne ekleseniz her türlü gideri vardır, hatta bana sorsanız eklemeseniz bile olur; ekmeği bandıra bandıra yer, mutlu mesut kalkarım sofradan. 🙂

Manzara gözümde nasıl da canlandı şimdi bak, sahi iftara daha çok var mı? 😀

Hayırlı Ramazanlar…

 

Malzemeler:

1 kg.barbunya

2 orta boy soğan

5 diş sarımsak

3 orta boy havuç

6 orta boy domates

1 çay bardağı zeytinyağ

3 küp şeker

1/2 demet maydanoz

tuz

 

Hazırlanışı:

Sarımsak ve havuçları yuvarlak, soğan ve domatesleri minik küpler halinde (yemeklik) doğrayın, pişirme kabınıza koyun. Barbunya, şeker ve tuz ekleyin, üzerine zeytinyağının yarısını gezdirin. Ocağa koyun, kaynayana dek harlı, sonrasında kısık ateşte tüm malzeme yumuşayana kadar pişirin.

Ocaktan alır almaz servis kabınıza aktarın, kalan yağı üzerine gezdirip karıştırın ve dinlenmeye bırakın.

Üzerine ince kesilmiş maydanoz eşliğinde, ılık ya da soğuk servis yapın.

* Su eklemeden, doğal tadını koruyarak pişirmek esastır ama barbunyanın cinsine göre bu durum değişeceğinden, mevcut suyuyla pişmemişse azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.

** Barbunya haricindeki malzemeleri kavurarak pişirme yöntemini kullananlar çoğunlukta biliyorum. Ben hemen hemen hiçbir yemeğimde önden kavurma yöntemini yapmadan, halk ağzıyla “çiğden pişirme” tekniğini kullanıyorum. Bu teknikle pişirilen yemeklerin, yağı kavrularak yakılmadığından daha hafif, daha sağlıklı ve çok daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Tercih sizin 😉

09 Temmuz 2013
2.567 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

O meşhuuur filmden sonra ıssız adamla özdeşleştirip, hep onunla anar olduk adını. Filmi izleyen herkeste istisnasız; film çıkışı bir an önce eve gidip yapma ve yeme isteği uyandırdığı kesin kek sahnelerinin. Filme, aşka, hayata her zamankinden daha çok anlam kattı, daha bir yakıştı sanki.

Havuçla tarçının muhteşem buluşması, aşka davet eder oldu artık cümlemizi ve o gün bugündür, mis gibi buram buram aşk kokar tüm havuçlu kekler. 😉

Malzemeler:

3 yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

2 orta boy havuç

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un

 

Hazırlanışı:

Her kekin olmazsa olmazı olarak; yumurtaları şekerle iyice çırpın. Sırasıyla süt, sıvıyağ, ince rendelenmiş havuç, tarçın ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.

Kabartma tozu-un karışımını da ilave edip, kek kıvamına ulaşana dek karıştırın. Bu aşamada un yeterli gelmezse yarım bardağa kadar azar azar ilave yapabilirsiniz.

180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Kürdan testini uyguladığınızda sonuç başarılıysa fırından alın, soğumaya bırakın.

* 1 su bardağı iri kırılmış ceviz eklenebilir.

07 Mayıs 2013
2.630 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Bizim ailede sevmeyen yok haşlamayı. Büyükten küçüğe herkes, haşlama varsa istisnasız en keyifli hallerinde olurlar masada. Özellikle bebekler için son derece gerekli ve faydalı bir yemek olduğu da malum. Sık sık yapmakta, yedirmekte fayda var.

Kemikli herhangi bir etle de yapılabilir elbet. Ancak en iyi lezzet, incikten yapılanındadır. Barındırdığı ilik yoğunluğu bakımından da illa ki incikten yapılmalıdır.

 

Malzemeler:

5 parça dana incik (yaklaşık 1 kg.a denk gelir)

3 orta boy patates

2 orta boy havuç

10-12 adet arpacık soğan (ya da 2 orta boy soğan)

maydanoz

tuz

 

Hazırlanışı:

Etleri yıkayıp üzerini geçecek kadar su ekleyin, kanından ayrılması için bekletin. Kirlenen suyu dökün ve koyduğunuz su tamamen temizlenene, berraklaşana dek işlemi tekrarlayın. Bu en önemli püf nokta; haşlama uzmanı Funda Halama ait.

Üzerini geçecek kadar eklediğiniz suyla haşlamaya başlayın. Düdüklü tencerede yaklaşık 20-25 dakika olan bu ilk süreç, normal tencerede etin sertliğine göre değişecektir.

Yumuşamaya başlayan ete ince doğranmış havuç ve  bütün olarak kullanacağınız arpacıkları ekleyerek pişirmeye devam edin. Yaklaşık 10 dakika sonra iri kesilmiş patatesleri de ekleyip, tüm sebzeler yumuşayana dek pişirin.

Ateşten almadan hemen önce tuzunu atın.

İnce doğranmış maydanoz ve bol limonla servisi makbuldür 😉

03 Mayıs 2013
2.966 görüntüleme
Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv

tr_TRTurkish