Kırma Yeşil Zeytin
Kırma Yeşil Zeytin

Zeytin deyince yeşili ve kırma/çıtlatma yöntemiyle yapılanı en makbul olandır çoğunlukla. En çabuk yeme olgunluğuna erişen, dolayısıyla da en çabuk tüketilmesi gerekendir de aynı zamanda. Her türünü severim zeytinin ama bende de en kıymetlisi bu şekilde yapılanıdır. Yıllardır aynı şekilde yaptığım üzmez, yormaz tarif hemen aşağıda. Bu yıl, zamanı geçti maalesef, olgunlaşsın fotoğraflayayım da ekleyeyim derken. 🙁 Ama önümüzdeki yıllara hazırlık olsun aklınızda. 😉

Ağaçtan topladık bu yılın zeytinlerini, şanslıydık yani. Birazını kırma, birazını kesme/çizme/dilme yaptım. Birazını da ağaçta bıraktık, rengi değişsin kararsın diye, sonrasında topladık, ondan da sele zeytini yaptım. Hepsinin tarifini sırasıyla paylaşacağım. 😉

Malzemeler:

Zeytin (5 kg.)

Su

Salamura Tuz (Yaklaşık 7-8 yemek kaşığı)

Limon Tuzu (1 tatlı kaşığı)

Şeker (1 tatlı kaşığı)

zeytinyağ

 

Hazırlanışı:

Kullanacağınız kavanoz veya bidonları yarısına dek suyla doldurun. Zeytinlerin içinde ezik ve çürük olanlar varsa ayıklayın.

Sert bir zemin üzerinde çekiç, taş, demir havan eli, kalın tabanlı kavanoz veya soda şişesi tabanıyla ezmemeye dikkat ederek, tek hamlelerle vurarak kırın. İçerisinde su olan kavanozlara doldurun. Kavanoz zeytinle dolduğunda, üzerini geçecek kadar su ekleyin. En üste varsa bir ağırlık veya küçük bir poşet koyun ki; zeytinlerin tamamı suyun içinde kalabilsin, su yüzeyine çıkıp bozulmasınlar.

Gözünüzün önünde bir yerlerde dursunlar ki; her gün veya gün aşırı sularını değiştirin. Her seferinde içindeki suyu boşaltın, yerine yenisini doldurun. Su değiştirme sıklığı ne kadar çok olursa o kadar çabuk tatlanır.

Su değiştirme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürecektir. 10 günden sonra ara ara tadına bakın. Acılığı geçmiş, yenebilecek kıvama gelmişse tatlandırma kısmına geçebilirsiniz.

Tatlandırma işleminde tuzu ayarlamanın en garantili yolu, benim de kullandığım yumurta yöntemidir. Şöyle ki; zeytinleriniz tatlandığında içindeki son suyu da dökün, yeni taze su doldurun. Bu en son doldurduğunuz suyu derin bir kaba geri boşaltın. (Tuzlu suyu tam yapalım ki fazlası ziyan olmasın diye bu doldur boşalt işlemi 😉 )

Bir yumurtayı iyice yıkayın. Su dolu kabınıza azar azar tuz ilave edin. Zeytininizin, dolayısıyla suyunuzun ölçüsüne göre değişeceğinden, başlangıçta 1-2 yemek kaşığı koyun, karıştırarak iyice eritin. Yıkanmış yumurtayı tuzlu suya bırakın, yumurtanın tabanı kabınıza dokunuyorsa tuz ilave etmeniz gerekiyordur. Her defasında azar azar tuz ekleyin, ta ki yumurtanın tabanı kabınıza değmeyene, yumurta suda yüzene dek.

Tuzunu ayarladık. Şimdi limon tuzunu eklememiz gerekiyor. Dayanıklılık için az da olsa illa ki ekleyin derim ben, miktar tamamen size bağlı. Ben 5 kg.a 1 tatlı kaşığı koyuyorum mesela. Şeker tamamen opsiyonel, kullanabilir ya da es geçebilirsiniz, lezzeti bir tık daha ötede oluyor bana göre, o yüzden az miktarda kullanıyorum onu da.

Artık tamamen hazır olan suyu zeytinlerin üzerine dökün. En üste zeytinyağı gezdirin (üstünü kapatacak kadar) ki küflenme, bozulma olmasın. Mutlaka buzdolabında saklayın, yiyeceğiniz kadarını kavanozdan alıp yıkamadan tüketebilirsiniz.

Damak tadınıza göre üzerine limon, zeytinyağı, nane, kekik, pulbiber gibi ilavelerle servis yapabilirsiniz.

Uzuuunca yazı gözünüzü korkutmasın, detaylı anlatayım diye uzattım biraz. İlla ki deyin isterim, kendi elinizden çıkanın keyfi hiçbir hazır üründe yok emin olun. Afiyet olsun. 😉

* Malzeme kısmında verdiğim ölçüler tamamen opsiyonel, hazırlama kısmını okuyunca kendinize göre en doğru miktarları bulabilirsiniz.

04 Aralık 2015
3.743 görüntüleme

Benzer Yazılar

Facebook Yorumları

Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv