"tarçın" etiketiyle yazılan yazılar.

yazan Özlem Pehlivan

Havalar çoook sıcak malum, bünyeyi serinletecek herşeye ihtiyaç var. Yaz aylarında şerbetli tatlılar pek fazla rağbet görmüyor. Mümkün olduğunca iyi soğutulmuş sütlü tatlılar, sorbeler, dondurmalar daha çok revaçta.

Sütlü tatlılar arasında yapımı en basitlerinden biri; damla sakızlı muhallebi. Lezzeti, yapımının basitliğiyle tamamen ters orantılı tabii ki. 😉

Tamamını Oku

04 Ağustos 2015
2.866 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

“Gemiler yapmak” kadar eğlenceli bana göre; karpuz kabuğundan reçel yapmak. Üstelik çook lezzetli olması gibi bir artısı da var.

“Ah o caanım kabuklara nasıl da haksızlık etmişim bunca zaman” pişmanlığını yaşamadan, mevsimi geçmeden, tüm kabuklar çöpe gitmeden mutlaka denenesidir. 😉

Tamamını Oku

29 Temmuz 2015
1.496 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Gönlümde oldum olası apayrı yeri olan tarçın, en favori baharatlardan şu sıralar. Sütlü tatlı, aşure, zeytinyağlı dolma, havuçlu kek, iç pilav, elmalı turta, salep en yakıştığı lezzetler olsa da, son zamanlarda kullanım amacı farklı yönlere kaydı.

Zayıflama için önereni de var, zindelik, sağlık için de. Efendim, bu tarif zayıflamanıza katkıda bulunmaz, zindelik konusunda yardımcı olup olamayacağı da muamma. Amaaa “bir lezzet olsun ki; dilim damağım lezzet şöleni yapsın, kahvemin her yudumuna eşlik ederken, ağzımın içinde erisin dağılsın, mutlu etsin, sebepsiz bi gülümseme yerleştirsin suratıma, enerjim tavan yapsın da zayıflamaymış, rejimmiş olmayıversin bugüncük” derseniz, işte aradığınız lezzet tam olarak bu, bana güvenin. 😉 🙂

Tamamını Oku

15 Aralık 2014
4.023 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

İç pilav denince genelde kullanıldığı ve adının çağrıştırdığı şekilde, birşeylerin içine doldurulacak pilav aklımıza gelir. Doğrusu da budur ancak elbette şart değil, et ve tavuk yemeklerinin yanında, altında da gayet güzel servis edilebilir. Tıpkı benim yaptığım ve sevdiğim gibi; fotoğraflar bu yılın yılbaşı sofrasından, hindinin yanında nefis durduğunu belirtmekten keyif duyarım. 😉

 

Malzemeler:

2 orta boy kuru soğan

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

3-4 yemek kaşığı tereyağ

2 su bardağı pirinç

3,5 su bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı kuş üzümü

2 küp şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı pişmiş kestane (isteğe bağlı)

1/2 demet dereotu

icpilavhindi2

Hazırlanışı:

Pirinçleri ılık suda yarım saat kadar bekletin. Olabildiğince ince doğranmış soğanları az sıvıyağda 2 dakika kadar kavurup fıstıkları ekleyin, rengi dönene dek kavurmaya devam edin.

Suyunu süzdüğünüz pirinci iyice yıkayın, soğan-fıstık karışımına ekleyin. Orta ateşte 5-6 dakika kadar kavurun. Kuş üzümü, şeker ve tuz ekleyin, karıştırın. Sıcak suyu da ilave ettikten sonra, suyunu çekene dek pişirin.

Suyu tamamen çekildiğinde tarçın, yenibahar, karabiber, ince doğranmış dereotu ve kullanacaksanız şayet küçük küpler halinde doğranmış kestaneleri ekleyin, karıştırın. 2-3 dakika daha pişirin, ocaktan alın. Servis öncesi üzerine kağıt havlu sererek 10-15 dakika dinlendirin.

* Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış ciğer de eklenebilir.

** Birşeyleri doldurma amaçlı kullanacaksanız, su miktarını azaltıp, biraz diri bırakmanız gerek ki; doldurduğunuz etin içindeyken de pişmeye devam edeceği için lapaya dönüşmesin.

 

06 Şubat 2014
5.344 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Turta/tart/pay/tartolet… Benzerliklerinden dolayı her seferinde birbirlerine karıştırılır ve yanlış kullanılırlar. Oysa aralarındaki fark ya da farklar son derece bariz, basit ve miniciktir.

Turta ya da pay, kelime farkı dışında hiçbir fark barındırmaz. Şöyle ki; her ikisi de kalıpta yapılan, kenarları olan, içine meyve veya krema koyarak pişirilen, üzeri tamamen ya da kısmen kapatılan tatlıların genel adıdır. İlkinin kökeni, İtalyanca kek anlamına gelen “torta” diğeri, İngilizce “pie” kelimesinin Türkçe okunuşu.

Tart, bizde çok yaygın değil. Alt tabanı turtaya göre daha ince, kalıpta ya da direkt yağlı kağıt üzerinde pişirilen, üzerine yine meyve parçaları koyulan ancak üzeri mutlaka açık bırakılan, bir nevi meyveli pizza görünümlü tatlı. Kökeni, Fransızca “tarte” kelimesi.

Tartolet, aralarında tanınması en kolay olanı; şık restoran ya da pastane menülerinde sıkça rastlanan, kıtır hamur üzerine krema ve çiğ meyve yerleştirilmiş, jöleli minik tatlıcıklar.

Tanımlardan yola çıkarsak; bugüne dek yediğiniz ya da yiyebileceklerinizin tamamını unutturacak, damağınıza tavan yaptıracak nefis bir “turta” bu, şiddetle önerdiklerimden. 😉

 

Malzemeler:

250 gr.tereyağ

4 yemek kaşığı şeker

1 yumurta

1 paket kabartma tozu

alabildiği kadar un

 

İç Malzeme:

4 elma

4 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

1 su bardağı ceviz

 

IMG_0194

 

Hazırlanışı:

Rendelediğiniz elmalara şeker ekleyin ve suyunu çekene dek arada karıştırarak pişirin. Ateşten aldıktan sonra tarçın ve iri kırılmış ceviz ilave edin, soğuması için beklemeye alın.

Malzemelerin tamamını -elmalı karışım hariç- azar azar un ilavesiyle yoğurarak, klasik yumuşaklıkta bir hamur hazırlayın. İki parçaya ayırdığınız hamurun bir parçasını, yaklaşık 1 saat beklemek üzere buzluğa kaldırın.

Pişirmede kullanacağınız kalıbı yağlayın, hamurun kalan yarısını parmaklarınızla kenarlarına ve tabana yayın. Üzerine soğutulmuş elmalı karışımı eşit şekilde yerleştirin ve buzluktaki hamur süresini doldurana dek dolap kısmında bekletin.

Süre sonunda buzluktaki hamuru elmalı karışımın üzerini tamamen kapatacak şekilde rendeleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin.

Fırından alın ve tamamen soğuduğundan emin olduğunuzda pudra şekeri serperek servis yapın.

* Kafes turtanın asıl şekil olduğu ve zahmeti malum, aynı tarifin daha pratik ve basit versiyonu, tembel işi bu. 🙂 Orjinal kafesli halini önümüzdeki günlerde ayrıntılarıyla fotoğraflayıp ekleyeceğim. 😉

03 Temmuz 2013
3.487 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

O meşhuuur filmden sonra ıssız adamla özdeşleştirip, hep onunla anar olduk adını. Filmi izleyen herkeste istisnasız; film çıkışı bir an önce eve gidip yapma ve yeme isteği uyandırdığı kesin kek sahnelerinin. Filme, aşka, hayata her zamankinden daha çok anlam kattı, daha bir yakıştı sanki.

Havuçla tarçının muhteşem buluşması, aşka davet eder oldu artık cümlemizi ve o gün bugündür, mis gibi buram buram aşk kokar tüm havuçlu kekler. 😉

Malzemeler:

3 yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

2 orta boy havuç

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un

 

Hazırlanışı:

Her kekin olmazsa olmazı olarak; yumurtaları şekerle iyice çırpın. Sırasıyla süt, sıvıyağ, ince rendelenmiş havuç, tarçın ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.

Kabartma tozu-un karışımını da ilave edip, kek kıvamına ulaşana dek karıştırın. Bu aşamada un yeterli gelmezse yarım bardağa kadar azar azar ilave yapabilirsiniz.

180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Kürdan testini uyguladığınızda sonuç başarılıysa fırından alın, soğumaya bırakın.

* 1 su bardağı iri kırılmış ceviz eklenebilir.

07 Mayıs 2013
2.630 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Her evde, her ortamda ve tüm bünyelerde istisnasız en gözde yemeklerdendir. Bir ağaç yaprağının böylesine bir lezzete ulaşabilmesinin sırrı marifetli olabilmekten ziyade; sabırlı olmaktan geçer. Zira; zahmetlidir ve onca zahmete karşılık çerez gibi yenir, çabucak tükeniverir.

En kıymetlisi anne elinden çıkanıdır; eğer öyleyse, her daim “olsa da yesek”tir 🙂

 

Malzemeler:

1/2 kg.asma yaprağı

4 iri kuru soğan

2 su bardağı pirinç

1 bağ maydanoz

1 yemek kaşığı kuru nane

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tarçın veya yenibahar

3 küp şeker

1+1/2 çay bardağı zeytinyağı

1/2 limon suyu

2+1/2 su bardağı sıcak su

 

Hazırlanışı:

Olabildiğince ince doğradığınız soğanları 1 çay bardağı zeytinyağında birkaç kez karıştırarak (yaklaşık 1 dakika kadar) kavurun. Fıstıkları ekleyip, kavurmaya devam edin. Her ikisi de pembeleştiğinde yıkanmış pirinci ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.

Limon suyu ve su hariç, diğer tüm iç malzemeyi koyup karıştırın. 1/2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip, suyunu çekene dek kısık ateşte pişirin.

Taze yaprak kullanıyorsanız; 5 dakika kadar sıcak su içerisinde kaynatın. Salamura yaprak kullanıyorsanız; 5-6 kez sudan geçirerek tuzundan iyice arındırın.

Her yaprağa yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden koyup, sıkıca sarın. Pişirme kabınıza dizin.

Limon suyunu, kalan 1/2 çay bardağı zeytinyağını ve 2 su bardağı sıcak suyu üzerine ekleyin. Pişerken dağılmalarını önlemek için, bir tabağı üstlerine kapatın. Ağır ateşte 35-40 dakika pişirin.

Bol ekşili seviyorsanız ekstra limon ilavesiyle ve illa ki soğuk tüketin 😉

* İrili ufaklıysa yapraklarınız, içine koyacağınız harç miktarı illa ki değişecektir, o kadarını göz kararınıza bırakıyorum.

** Pişireceğiniz tencerenin dip kısmına ‘anne usulü’ yaprak yerleştirirseniz, en alttakilerin suyunu hızlıca çekip yanmasını bir nebze önlemiş olursunuz.

*** Yine yaprağınızın cinsine göre; verdiğim ortalama süre sonunda hala pişmemişse, azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.

 

 

06 Mayıs 2013
2.442 görüntüleme
Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv

tr_TRTurkish