"çikolata" etiketiyle yazılan yazılar.

yazan Özlem Pehlivan

“Arkadaşlar, aranızda krep sevmeyen var mı?” Yoktur yoktur, biliyorum ben 😀

“Ayarını tutturamıyorum, yumurta kokuyor yiyemiyorum” gibi yakınmaları olanlar ve yeni başlayanlar için basit ama etkili bir lezzet; krep. Hadi bakalım, yiyelim, yedirelim. 🙂

Read More

18 March 2015
3,528 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Adının, Türkiye’ye 15 yaşındayken gelen, babasının ölümünden sonra pastacı çırağı olan Arnavutluk doğumlu Luca Zgonidis adlı bir pastacı tarafından yapılan,

“1940’ların parasıyla 45 bin lira hava parası vererek İnci Pastanesi’nin bulunduğu mekanı tuttuk. İlk günler çok zorluk çektik. Kendim bir şey icat edip, bir de isim uydurunca çok iyi tuttu. Anlayacağınız profiterolün kendi de, adı da uydurmaca.”

 

şeklindeki açıklamalarıyla “uydurulmuş” olduğunu yazan da var,

o tarihlerden 5 yıl önce 1935 baskısı bir Fransız sözlüğünde (Académie Française) “Hamur topu içine taze krema, krem şanti veya dondurma koyulan ve üzerine erimiş çikolata dökülerek servis yapılan tatlı.”

açıklamasıyla yer almayı başardığını yazan da. 

Bizim evdeki adı ise: Hötöröf 😀

Bu caanım lezzetin sevmeyeni var mıdır, bilemem ama layıkıyla yapıp, yediren yeri bulmak meziyet, işte onu çok iyi biliyorum. Aslında iyi ki bulamıyoruz sevdiğimiz bazı tatları da, evde kendi kendimize üretme işine geri dönüyoruz, annelerimizin zamanına yani. Bu tarif de diğerlerinde olduğu gibi “ben bunu yaparım ki!” den yola çıktı, birkaç deneme-yanılmayla sabitlendi, görücüye çıkmaya hazır hale geldi. 🙂

Adını bilemem ama şimdi paylaşacağım tadından, adım kadar eminim 😉 😀

 

Malzemeler:

Hamur İçin:

2,5 yemek kaşığı tereyağ (40 gr.)

1 su bardağından biraz eksik su (230 ml.)

3/4 su bardağından biraz fazla un (115 gr.)

3 yumurta (oda sıcaklığında)

 

İç Kreması İçin:

2 su bardağı süt

3 yumurta

5 yemek kaşığı şeker

1 paket vanilya

1-2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

4 yemek kaşığı un

 

Çikolatalı Sos İçin:

2,5 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

2 yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı vanilya

4 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı buğday nişastası

 

Hazırlanışı:

Tereyağı ve suyu tencereye alın. Tereyağ eriyene dek karıştırarak suyu kaynatın. Kaynadıktan hemen sonra ocağınızı kısık ateşe ayarlayın, unu azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin.

Unun topaklanmaması için, hamur suyunu çekene ve iyice toplanana kadar tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. Hamur kendini tencereden kurtaracak kadar toparlandığında ocaktan alın.

Geniş bir kaba koyun, kabuk bağlamaması için tahta kaşıkla arada bir karıştırıp yayarak soğutun. Tamamen soğuduğundan emin olduğunuzda yumurtaları tek tek ekleyerek çırpın. İyice birbirine karışıp yumuşayan hamuru, krema sıkma torbasına alın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralarında boşluklar bırakarak, ceviz büyüklüğünde toplar halinde sıkın.

Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 30-35 dakika kadar pişirin. Fırın kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.

İç krema malzemelerini bir tencereye koyun, orta ateşte koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene dek pişirin, ocaktan alın. Kabuk bağlamaması için ara ara karıştırarak soğutun.

Soğuyan hamur toplarının ortalarını açın, bir tatlı kaşığı yardımıyla iç kremasını doldurun, servis tabağına alın.

pro1

Çikolatalı sos malzemelerinin de tamamını bir tencereye alın ve tıpkı iç kremasında olduğu gibi, koyulaşana dek pişirip ocaktan alın. İçleri kremayla doldurulmuş hamur toplarının üzerine gezdirin.

pro2

Ve tataaaaa, mutlu son 😀

pro4

26 September 2014
3,532 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Bu aralar, tariflerden önce, üstüste gelip biriken pastaları paylaşıyorum ki; boş oturmadığım biline 😀

Önümüzdeki hafta tatile çıkıyorum, o süreçte yine yazamayacağım için, hiç olmazsa elimde biriken pasta fotoğrafları bitsin istiyorum. Bu, sondan bir önceki; Nisacığımın doğum günü pastası.

Ailenin çikolata canavarına yakışabilecek tek pasta buydu, umduğum gibi de oldu. Yüzündeki gülümseme her daim kalacak aklımda; bir kez daha nice yıllara kuzucum, nice aydınlık, umutlu yaşlara 😉

nisapasta3

nisapasta1

13 August 2014
13,659 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Bu aralar sık tarif ekleyemediğimin farkındayım. Boş durmuyorum aslında, üstüste gelen doğum günleri için seri pasta üretimine geçtiğimden, mutfak dışında pek fazla birşeye zamanım kalmıyor.

Sebep tamamen duygusal yani 😉

Jülide, 14 yaşında genç kız olma yolunda bir fıstık, doğum günü için babası verdi siparişi; temasını elleriyle çizerek hem de 😀 Vişne, çikolatalı pastası, resme çok meraklı ve yetenekli olduğundan, papatyalı, fırçalı, keyifli bir çalışma oldu benim için.

Geri dönüşleri de keyifliydi, hem görüntü hem de lezzet olarak beğenilerini ilettiler sağolsunlar, mutluluk bu işte, daha ne olsun ki 🙂

Bir kez daha, nice güzel yılların olsun prenses 🙂 🙂

j01

 

 

 

 

11 August 2014
4,948 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Truff/truffe, top kek, pop kek, cake pops gibi birden fazla isimle anılan, asıl adını görünüş bakımından benzetildiği truff mantarından alan bu minikler, yenmeyen, beğenilmeyen, kabarmayan, kısacası; burun kıvrılan kek, kurabiye, bisküvi kalıntılarının şahesere dönüştürülmüş hali.

Çikolata ve krema varsa şayet, geri kalan malzeme ne olursa olsun, sonuç değişmez; her daim mükemmeldir. 😉

 

Malzemeler:

kek parçaları (200-250 gr.yeterli)

200 gr.çikolata

1 küçük paket krema (200 gr.)

Kaplama İçin:

(seçenekler tercihe bağlı)

kakao

fındık

hindistan cevizi

süsleme şekerleri

kuru meyveler

badem

antep fıstığı

 

Hazırlanışı:

Kremayı tencereye alın, kaynayana kadar bekleyin. Tercih durumunuza göre bitter ve ya sütlü (küvertür bitter benim favorim) çikolatayı doğrayın, kremaya ekleyin, eriyene dek çırpın. Tamamen eridiğinde ocaktan alın.

Keki (pastanın kenarlarından çıkan pandispanyayı kullandım ben) ister elinizle, ister robotla ufalayın. Ilıyan çikolatalı karışımı kekin üzerine dökün, iyice yoğurun. Üzerini kapatın, mümkünse 1 gece, değilse en az 3-4 saat  buzdolabında dinlendirin.

Dinlenme sonrası ceviz büyüklüğünde parçalar alın, elinizle yuvarlayın. Kaplama malzemelerinden dilediğiniz birine veya birkaçına bulayın. İster minik truff kağıtlarında, isterseniz çöplere saplayarak servis yapın.

26 May 2014
4,198 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

“Yalancı Profiterol” aslında tatlının asıl adı ama ilk yediğim günden bu yana, ne dilim döner yalancı demeye, ne elim gider adının başına eklemeye, ne de yüreğime siner bu yakışmayan kelime.

Sen bakma onlara, gerçeğini kat be kat geçebilen lezzetine ‘yalancı’ diyenlerin ayıbı o, boşver; yalanını yerim ben senin yahu 😉

 

Malzemeler:

1 litre süt

1,5 su bardağı un

1,5 su bardağı şeker

65 gr.tereyağ

1 paket vanilya

1 paket Krem Şanti (Sade)

1 paket Etimek (Tuzsuz)

1 paket Bitter Çikolatalı Sos

3,5 çay bardağı süt

 

protiterol1

 

Hazırlanışı:

Etimekleri 4-5 iri parçaya bölün, kupların her birine eşit miktarda yerleştirin. Elinizde kup yoksa hiç sorun değil; büyük kare veya büyük yuvarlak Borcam ebatı bu iş için en uygun olanlar ki; o şekilde bütün olarak yapıldığında da nefis görünüyor.

Sonrasında süt, un, şeker, tereyağ ve vanilyayı pişirme kabınıza alın, kaynayana dek sürekli, sonrasında arada bir karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Ateşten alın, krem şantiyi (çoklu karton kutuların içinden çıkan 75 gr.lık paketlerden bir tanesi kullanılacak) toz halinde ekleyip, mikserle yüksek devirde çırpın. Soğumasına izin vermeden etimeklerin üzerine dökün, iyice karıştırın. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra buzdolabına kaldırıp, iyice soğutun.

3,5 çay bardağı sütü bir kaba alın, Bitter Çikolata Sosunu üzerine ekleyin, koyulaşana dek pişirin. Sıcakken, iyice soğuyan muhallebinin üzerine yayın. Oda sıcaklığına geldikten sonra tekrar buzdolabına kaldırın.

Yeterince soğuduğundan emin olduğunuzda olduğu gibi ya da çeşitli malzemelerle -fındık, ceviz, toz fıstık gibi- süsleyerek servis yapmak tamamen tercihinize bağlı.

Ama benim tercihim ve her daim uyguladığım şudur ki;  “tadını, damağımdan beynime hissedeyim” düşüncesini o minik beyin kıvrımlarınıza yerleştirin ve hiçbirşey eklemeden çalakaşık dalın. Kaşık her ağıza ulaştığında gözlerin kapalı olması, tavan noktası yaratır, demedi demeyin. 😀

* İlk Nazoşumun ellerinden yemiştim bu tatlıyı hem de en ihtiyacım olduğu bir zamanda, ondan öğrendim; kaç yıl sonra bir kez daha eline, koluna sağlık canım benim 😉

30 July 2013
2,686 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Kaşla göz arasında yapılıverip, aynı hızda tüketilen, acil tatlı krizlerinde, ‘eyvah misafir geliyor!’ durumlarında kurtarıcı, gecenin bir yarısı “pastaaa” diye tutturan ufaklıkları susturmada usta, çocukluk anıları hatırlatıcı, cinsiyet gözetmeksizin hemen her elin en azından bir kez olsun yapımına bulaştığı, pratik, lezzetli, vazgeçilmez ve her seferinde hikmetinden parmak yalatan tat; ne diyeyim, büyüksün! 😀

 

Malzemeler:

1 paket Petit Beurre Klasik

1 paket Petit Beurre Kakaolu

2 paket kakaolu puding

1,5 litre süt

1,5 su bardağı iri kırılmış ceviz

 

bpasta1

Hazırlanışı:

Toz pudingi sütle pişirerek hazırlayın. Ocaktan alın, soğumasına izin vermeden maşa yardımıyla bisküvileri tek tek pudinge batırıp kabınıza dizin. İlk sıra bittiğinde üstünü kapatacak kadar puding yayın ve hiç hızınızı yitirmeden diğer sıraya geçin.

Her kata aynı işlemi tekrarlayın, 1 kat klasik, 1 kat kakaolu bisküvi kullanarak toplamda 4 kat olacak şekilde, bisküviler bitene dek devam edin.

Kalan pudingin tamamını üstüne ve yanlarına yayın, düzeltin. Oda sıcaklığına geldikten sonra cevizle süsleyip, buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servis yapın.

* Süsleme kısmında hindistan cevizi, renkli pasta süsleri, fındık, antep fıstığı,kakao, çikolatalı sos gibi farklı seçenekler mevcut 😉

 

17 July 2013
3,507 görüntüleme
Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv

en_USEnglish